Pepernootenspeculaasklei

Kleien. Met je handen van de zachte massa iets leuks maken. Het weer platknijpen en er weer iets nieuws van maken. En dan nog eens. En nog eens. En nog eens.


De afgelopen tijd zijn de pepernoten hier erg in trek. En dan vooral de zelfgemaakte, liefst nog een beetje warm recht vanaf de bakplaat. Maar nadat je voor de zoveelste keer worstjes hebt gerold en ze tot pepernootjes hebt versneden wil je ook wel eens iets anders. En dus besloten we ze om te dopen tot speculaasjes. Er werden worstjes gerold die niet meer in stukjes gehakt werden. Er werden platte balletjes gemaakt die menig pepernoot overtroffen qua grootte. Er werd geprikt met stokjes, er werd geduwd met platte handen.
En toen... hadden we een bakplaat vol overheerlijke speciale Sint- en Pietspeculaasjes! (die zo mooi waren dat we ze deze keer niet meteen hebben opgegeten.








Het recept was heel simpel, en hiermee heb je een mooie portie voor 4 kleiende kinderen:

* 200 gr zelfrijzend bakmeel
* 100 gr donkerbruine basterdsuiker
* 4 theelepels koekkruiden
* mespunt zout
* 80 gr koude boter
* 4 eetl. melk

 Alles in een kom doen, boter met messen fijnsnijden in kruimeltjes. Melk erbij en kneden totdat je een bal hebt.
In 15 a 20 min bakken op 180 graden.

Reacties