Basisknutselmaterialen voor dummies

Al vaker heb ik gehoord: “ Ja, maar jij bent juf, jij hebt alles in huis” en “Ik heb geen flauw idee waar ze nog iets anders mee kunnen doen dan een kleurplaat en een setje stiften”. En dat ze het wel een goed idee vinden wat meer creatieve materialen in huis te hebben, maar dat ze gewoon niet weten wat. En wat ze daar dan vervolgens mee zouden kunnen doen. En dan ook nog eens de boel in zodanig juiste banen leiden dat ze zelf nog overeind staan, hun kind blij is en hun huis ook nog heel is.

Deze lijst is bedoeld als basis-leidraad in de wereld van de creatieve materialen en de simpele-en-toch-erg-leuke dingen die je ermee kunt doen. En dan, nadat je je een paar keer als Bambi op glad ijs hebt begeven (echt waar, je kunt het!) zal je je steeds meer thuisvoelen in de creatieve kinderwereld. 
Ben niet bang
Iedereen heeft zijn mindere kanten, je hoeft echt niet van alle markten thuis te zijn. Ben niet bang om te falen, met al je -al dan niet mislukte- pogingen om te knutselen zal je kleine kunstenaar ubergelukkig zijn. Okee, ik weet het, ik heb makkelijk praten. Al vanaf dat ik de eerste keer een potlood zag heb ik getekend. WC-rolletjes waren voor mij nooit onbruikbaar wegwerpmateriaal en ik denk dat ik vaker met dan zonder verfvlekken op mijn handen en kleren rondloop. Dit is gewoon mijn ding. Net zoals jij waarschijnlijk het jouwe hebt. Je hoeft niet hetzelfde te doen en kunnen als ik doe op dit vlak. Dat kan ik waarschijnlijk ook niet op jouw vlak. Maar kom op, een kleine poging kan je al heel veel opleveren!
Dus als je jezelf herkent in de persoon die met licht paniekerige blik op de knutselafdeling van de speelgoedwinkel rondloopt en een grote blanco vlek ziet bij het bestuderen van de benodigdhedenlijsten op Pinterest, dan is dit bericht voor jou!
  • Papier. Een inkoppertje. Je hebt verschillende soorten papier voor verschillende doeleinden. Dat betekent niet dat je die ook allemaal in huis moet hebben hoor. Investeer in een groot pak wit kopieerpapier voor alle huis- tuin- en keukentekeningen. Daarnaast is het ook fijn om gekleurd papier in huis te hebben. Dit hoeft geen fancy kunstenaarsblok te zijn, ik ben zelf bijvoorbeeld enorm fan van de ‘kilo gekleurd papier’ van de Hema. Dik wit papier is ook een musthave voor schilderprojecten. Gewoon papier heeft namelijk de neiging om te gaan scheuren als het nat wordt van de verf, dik papier houdt het wat langer vol. Kleine bekentenis: in de sinterklaas- en paastijd zijn er vaak bij verschillende supermarkten gratis voorgedrukte vellen met te knutselen laarsjes en paasmandjes te vinden. Sla een voorraadje hiervan in. Niet voor die fantasieloze mandjes die erop staan, maar ze zijn fantastisch als schilderpapier! (Heb je die niet gevonden of wil je toch mooie blanco vellen, koop dan bijvoorbeeld een pak van 300gr wit kopierpapier.)
  • Stiften. Je kunt natuurlijk gaan voor een goedkoop pak stiften met als uitgangspunt dat ze toch zonder dop bewaard gaan worden en dus net zo snel droog zijn als de duurdere. Mis. Er bestaan namelijk fantastische stiften die ook na een tijd zonder dop nog prima kleuren. De Stabilo Cappi: Een aanrader!
  • Een grijs tekenpotlood. En liever nog: een paar grijze potloden van verschillende hardheden. De meest gebruikte is HB, maar als je bijvoorbeeld een 2B potlood gebruikt zijn je lijnen meteen al een stuk donkerder omdat het potlood zachter is. De truc is: hoe meer B hoe zachter, hoe meer H hoe harder. En onmisbaar hierbij zijn natuurlijk een goede gum die lekker zacht is zodat hij geen plasticachtige strepen achterlaat en een puntenslijper.
  • Kleurpotloden. Ga niet voor de goedkoopste kleurpotloden: van die kleintjes – die je vaak gratis krijgt- die nauwelijks kleur afgeven op het papier. Het meest fantastisch is een grote doos met veeeel kleur. Vind je dat nu iets te veel van het goede? Een gewone basisdoos kan natuurlijk ook.
  • Een verfdoos. Zoeentje met verschillende rondjes harde verf. Koop er een paar extra kwastjes bij zodat je kleine kunstenaar iets langer door kan werken zonder er een compleet bruine verfbrei van te maken (want kwastjes uitspoelen, dat vergt nog wel wat oefening). Deze verfdozen zijn heel fijn als je kind het idee heeft te willen verven maar jij geen zin hebt in verf overal, of op zoek wilt gaan naar bakjes waar je het in moet doen, geen tijd hebt om erbij te blijven of binnen een half uur weg moet. Het werkt heel simpel: Je doopt een kwastje in water, gaat er een aantal keer mee over een verfrondje en er zit genoeg aan je kwast om mee te kunnen verven. Regelmatig even opnieuw in het water dopen en over de verf gaan.
  • Flessen plakkaatverf. Dat is die verf die op scholen meestal gebruikt wordt. Gaat makkelijk van de handen en uit de kleren. Spuit een beetje uit een fles uit op een bord (een vakjesbord is daarvoor heel handig), in losse bakjes of in een eierdoos. Geef eventueel voor iedere kleur een apart kwastje als je geklieder met een kwast uitspoelen in een pot water -nog- niet ziet zitten.
  • Vetkrijt. Nee, liever niet de goedkoopste soort. Van die hele dunne krijtjes die al bijna breken als je ernaar kijkt, en die zelfs als je er heel hard op drukt nauwelijks kleur achterlaten op het papier. Zwaar frustrerend! Het fijnst zijn in dit geval panda-krijtjes, die zijn lekker zacht en geven veel kleur af. Ik ben zelf ook heel enthousiast over de creall silky krijtjes. Fantastisch om mee te tekenen, om grote vlakken in te kleuren, om relieftekeningen te maken -dus iets van relief onder je blaadje leggen en er dan met krijt overheen gaan, werkt niet met dik papier- en als klap op de vuurpijl kun je er ook nog met een kwastje water overheen gaan voor een mooi waterverfeffect.
  • Een plakstift. Hier ook liever niet die hele goedkope plakstiften. Het is ontzettend frustrerend als je net in elkaar geplakte werkstuk na amper een half uurtje al weer loslaat. Een betere optie is de overbekende Pritt-stift.
  • Sterke lijm. Wat? Zo noemen ze op de meeste scholen die doorzichtige lijm in een flesje. Je gebruikt het niet om papiertjes op elkaar te plakken want daar wordt het alleen maar bobbelig van. Je gebruikt het voor de iets grotere constructiewerkstukken, bijvoorbeeld het aan elkaar plakken van kartonnetjes en rolletjes.
  • Een kinderschaar. Kleine handjes, kleine schaartjes. Dat werkt echt het fijnste. Heb je nu een linkshandig kind, investeer dan in een linkshandige schaar, hij/zij zal je eeuwig dankbaar zijn. En blijkt knippen nu een van de favoriete bezigheden te zijn, dan kun je nog uitbreiden naar de ‘muizentandjesschaar’. Mijn jongste kreeg er laatst een met verschillende opzetstukken voor haar verjaardag, en moeders vindt het geniaal!
  • Gekleurde klei. Dus klei die zacht blijft, zoals Play Doh. En daarbij een bak vol met allerlei materialen die je kunt gebruiken om ermee te spelen: vorkjes, mesjes, stokjes, lege garenklosjes, kralen, pastavormpjes, een deegroller, bordjes, prikkertjes, cupcakevormpjes en natuurlijk de onvermijdelijke uitsteekvormpjes (al doen ze daar hier eigenlijk vrij weinig mee). Laat de creativiteit losbarsten en schrik niet van een paar gemengde kleuren. Want ja, na amper een paar keer kleien zullen al die mooie kleurtjes zijn veranderd in een soort paarsachtig grijs. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, dat kleit ook nog heerlijk! Zorg bij kleiactiviteiten wel voor een plastic placemat of tafelkleed, of een tafel zonder groeven en nerfjes. En houd je nou van de felle kleurtjes maar heb je geen zin om maandelijks een fortuin uit te geven aan nieuwe klei, probeer dan eens een van deze doe-het-zelf recepten voor klei (pinterest)
Nu ben ik erg benieuwd: welke materialen zie je niet terug in deze lijst maar vind jij toch echt een fantastische aanvulling op het knutselmateriaal van je kind(-eren)?

Reacties